Μικρά μυστικά για ιδανικό ψήσιμο κρεάτων

Μικρά μυστικά για ιδανικό ψήσιμο κρεάτων

 

Συμβαίνει συχνά φίλοι και πελάτες να με ρωτούν συμβουλές για το πώς να ψήσουν το κρέας. Σας παραθέτω κάποια tips για το ψήσιμο κρέατος:

1. Ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε το κρέας στην θράκα αμέσως μόλις το βγάλουμε απο το ψυγείο. Ακόμα και στην περίπτωση που εχουμε βάλει κάποιο μείγμα στο κρέας και το έχουμε τοποθετήσει στο ψυγειο, θα πρέπει να το αφήνουμε περίπου 20-30′ εκτός ψυγείου πρίν το τοποθετήσουμε στην σχάρα.

2. Το λάδωμα του κρέατος πρίν το βάλουμε στην θράκα ειναι χαμένος κόπος. Το κρέας έχει υγρά και λίπος που έτσι και αλλιώς το βοηθούν να σιγοψηθεί. Καλύτερη λύση ειναι να εχουμε το πινελάκι δίπλα στην σχάρα και να το λαδώσουμε (ελαφρά) όταν το ψήνουμε.

3. Δεν αλλατοπιπερόνουμε το κρέας πρίν το βάλουμε στην θράκα. Για να πάρει τις «γεύσεις» αυτές θα πρέπει να το κάνουμε στο στάδιο του τελειώματος-όταν δηλαδή εχουμε σβήσει την φωτιά και έχουμε αφήσει το κρεας στην σχάρα για 5′ περίπου πριν το σερβίρουμε. Τότε ειναι η ιδανική στιγμή για το αλατοπίπερο (και ειδικά με το αλάτι προτείνω αυτοσυγκράτηση).

4. Μην χρησιμοποειτε μαχαιροπήρουνα και μην  το τρυπάτε (χαράσετε) το κρέας γιατι έτσι θα φύγουν οι χυμοί του. Ειναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε μία λαβίδα (όπως π.χ.  η πιάστρα για τα μακαρόνια) και εάν θέλετε να χαράξετε κάτι στο κρέας να χαράσετε πάντα την περιοχή του λίπους-όχι το ίδιο το κρέας. Χαράσοντας το λίπος  πετυχαίνετε να ψηθεί καλά στο εσωτερικό το κρέας αλλα και ταυτόχρονα να παραμείνει «ζουμερό».

5. Γυρίζουμε συνεχώς το κρέας και δεν το αφήνουμε πολλή ώρα σε μία πλευρά.

6. Εαν το κρέατα ειναι πολλά και πιάνουν όλη την επιφάνεια της θράκας, είναι λογικό πώς αυτά που βρίσκονται στα ακρα δεν θα ψήθούν το ίδιο καλά σε σχέση με εκείνα που βρίσκονται στο κέντρο της θράκας (και στην φωτιά). Γιαυτό θα πρέπει να τους αλλάζουμε και θέσεις. Μολις δηλαδή δείτε πώς  τα κρέατα που είναι στο κέντρο έχουν αρχίσει να ψήνονται καλά, τους αλλάζετε θέση και τα τοποθετείτε στην άκρη, φέρνοντας αντίστοιχα τα κρέατα που βρίσκονταν εκεί στο κέντρο της θράκας για να ψηθούν και εκείνα σωστά.

7. Οι σχάρες της θράκας θα πρέπει να πλένονται και να καθαρίζονται συχνά, γιατι το λίπος απο τα κρέατα κολλάει επάνω τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «πιάνουν» φωτιά οι σχάρες και να μαυρίζει (καίγεται) το κρέας. Συχνός καθαρισμός επιβάλεται για σωστό ψήσιμο.

8. Ειμαστε ανοιχτοί σε δικές σας προτάσεις!! στείλτε μας και εσείς tips απο την εμπειρία σας σαν ψήστες!

Advertisements

About nivo1973

Ιδιοκτήτης Ψησταριάς "Κουτρουμάνος" στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας.
This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s